Vai ir iespējams izvairīties no no matu izkrišanas, kas saistīta ar grūtniecību?

3 izlasāms minūtē
Daudzām sievietēm grūtniecības laikā vai pēc dzemdībām sāk izkrist daudz matu. Neraizējies!
Kādēļ tas notiek?

Grūtniecības laikā ķermenī palielinās estrogēna līmenis, kas parasti labvēlīgi ietekmē matu augšanu. Ja parasti dienā izkrīt apmēram 100 matu, tad grūtniecības laikā šis process palēninās, tādēļ cirtas šajā periodā ir spēcīgas, spīdīgas un biezas. Izņēmums ir sievietes, kuru matu stāvoklis pasliktinās jau grūtniecības laikā – hormonu izmaiņas viņu ķermenim ir pārāk liels stress un šajā spriedzes stāvoklī pirmo triecienu saņem mati.

Lielas izmaiņas notiek pēc dzemdībām, kad estrogēna līmenis pakāpeniski krītas un atjaunojas stāvoklis pirms grūtniecības. Tie mati, kas bērna nēsāšanas laikā bija stingri uz galvas, tagad var izkrist. Hormonālās izmaiņas nav pie vainas tikai matu izkrišanā, bet arī to vispārējā izskatā: mati var kļūt plānāki, izskatīties nedzīvi un blāvi.

Apmēram sešus mēnešus pēc dzemdībām ķermenis atgūst savu līdzsvaru un sāk atjaunoties arī matu dabīgais stāvoklis – matu līnijā ir redzami daudzi mazi, jauni mati. Vari gaidīt, līdz daba izdarīs savu darbu, bet situācijas uzlabošanai vari šo to darīt arī jau iepriekš.

Kā uzlabot matu stāvokli?

– Pievērsies problēmai no iekšpuses. Novājināti un lūstoši mati bieži cieš no minerālvielu trūkuma. Ja ikdienas uztura izvēle nav pietiekamā līdzsvarā, palīdzību saņemsi, uzņemot pārtikas piedevas. Ir svarīgi uzturēt normā dzelzs, vara, cinka un D vitamīna līmeni.

– Esi pozitīvs! Tieši tā – samazini stresa līmeni un guli pietiekami. Stress traucē matu augšanai un liek matiem priekšlaicīgi izkrist. Atbrīvošanās no spriedzes ne vienmēr ir vienkārša, bet iesākumam būtu pietiekami jāatpūšas un jāatrod brīži atpūtai – tas uzmundrina veselu organismu un arī matu saknēm sniedz pietiekamu enerģijas devu, lai droši pretotos.

– Ēd pareizi. Protams, ja ķermenī trūkst uzturvielu, cieš arī mati. Ļoti svarīga matu sastāvdaļa ir proteīns jeb olbaltumvielas, kas matus padara stiprākus un samazina izkrišanu. To var daudz uzņemt no gaļas, zivīm, piena, riekstiem, mandelēm un olām. Galvas ādas problēmu gadījumā var palīdzēt arī probiotisko piedevu uzņemšana.

– Izmēģini īpašus matu kopšanas līdzekļus. Produkti, kuri ir paredzēti matu augšanas veicināšanai, atbalsta galvas ādas kapilāro asinsriti un stiprina matu saknes. Ir gan atbilstoši šampūni, balzami, serumi, gan arī pārtikas piedevas. Ja kurss tiek veikts pareizi, tie patiešām palīdz. Iepazīsties arī ar Placent Activ Milano produktu piedāvājumu šeit.

– Jautā padomu ģimenes ārstam. Dažkārt pastiprināta matu izkrišana slēpj veselības problēmas, kurām nepieciešama speciālista uzmanība un konkrēti medikamenti. Arī ilgstoša medikamentu lietošana ietekmē matus – šādā gadījumā konsultējies ar ārstu vai aptiekāru.