Cik droša ir skropstu pieaudzēšana?

5 izlasāms minūtē
Daudzas sievietes vēlas sev iegūt valdzinošu kaķa skatienu. Viens no populārākajiem veidiem, kā to iegūt, ir skropstu pieaudzēšana. Tas šķiet viegls un izplatīts veids, tūkstošiem sieviešu to jau ir darījušas. Taču vai tas patiesībā ir droši?

Pieaudzēšanas trakumā var piemirsties, ka skropstas nav tikai skaistu acu akcents – skropstu mērķis ir acis aizsargāt un mitrināt. ASV esošā Džordžijas Tehnoloģijas institūta zinātnieki izpētījuši dažādu zīdītāju skropstu garumu un nonākuši pie interesanta secinājuma. Tika atklāts, ka praktiski visiem zīdītājiem skropstu garums ir precīzi trešdaļa no viņu acu platuma.

Aizsargāt vai izgreznot?

Minētais garums ir optimāls labas acu veselības nodrošināšanā. Šādā garumā skropstas vislabāk kontrolē acij apkārt esošo gaisa plūsmu un palīdz acīm būt valgām. Taču vai tas tiek ņemts vērā skropstu pieaudzēšanā? Drīzāk nē. Plaši izplatīts ir uzskats, ka, ja skropstas tiek pieaudzētas, tad jo vairāk un garāk, jo labāk. Taču pārāk garas skropstas nav spējīgas pildīt savu aizsargfunkciju.

Īpaši jutīgi ir to valstu iedzīvotāji, kuri dzīvo vēsajā klimatā. Lielāko daļu gada pavadām kondensētās un apkurinātās iekštelpās, kur gaiss pats par sevi ir sauss. Ja tam vēl nāk klāt gari skropstu pušķīši, drīz vien no spoguļa pretī raudzīsies nogurušas, apsārtušas un niezošas acis.

Papildus īslaicīgām neērtībām ir risks iedzīvoties ilglaicīgās problēmās. Ja sausa un kairināta acs netiek apkopta, var veidoties sarežģījumi, piemēram, hroniski acs iekaisumi, radzenes bojājumi vai pat redzes pasliktināšanās.

Var neatgriezeniski sabojāt savas skropstas

Galvenais arguments par labu skropstu pieaudzēšanai ir mazāks laika patēriņš un svaigs izskats jau pamostoties. Taču arī pieaudzētās skropstas prasa rūpīgu apkopi. Pirmkārt nekoptas pieaudzētās skropstas neizskatās labi. Papildus estētiskajām nepilnībām nekoptas pieaudzētās skropstas var kaitēt nēsātājas dabīgajām skropstām.

Beiloras Medicīnas koledžas zinātnieki uzskata, ka ilgstoša pieaudzēto skropstu nēsāšana var izraisīt alopēciju. Bieži tiek uzskatīts, ka alopēciju acu zonā izraisa autoimūna saslimšana, kas noved pie matiņu zuduma. Taču daudzi nezina, ka alopēciju izraisa arī ilgstošs mehāniskais stress. Piemēram, matu zudums parādās cilvēkiem, kas cieši no pārāk stipri pieaudzētiem matiem. Tāda pati problēma skar mākslīgo skropstu fanus. Jo krāšņākas mākslīgās skropstas pielīmētas pie dabīgajām skropstām, jo spēcīgāks spiediens tiek veikts uz dabīgajiem matiņiem.

Arī nepārtraukta berze un raustīšana var nopietni bojāt matiņu maisiņus, līdz matiņu augšana apstājas pilnībā. Līdz ar to, nēsājot mākslīgās skropstas, jāievēro pauzes un jāpārliecinās, ka pušķīši piestiprināti pareizi.

Veselības traucējumus var izraisīt arī līme

Protams, mākslīgās skropstas pie dabīgajām skropstām nepielīp pašas no sevis. Mākslīgo skropstu pielikšanā tiek izmantota speciāla līme, pret kuru daļa klientu var izrādīties ļoti jutīgi. Līme saskaras ar ārkārtīgi maigu ādu, līdz ar to ieteicams pirms pieaudzēšanas uz nelielas ādas zonas veikt testu, lai pārliecinātos, ka ķimikālijas pārlieku nekairinās plakstiņus.

Meistaram ir vērts arī pavaicāt, vai un cik daudz formaldehīda satur skropstu līme. Formaldehīds ir ķimikālija, kas papildus skaistumkopšanas produktiem atrodama arī, piemēram, sadzīves ķimikālijās un farmācijā.

Vairums formaldehīdu saturošo līmju var izraisīt nopietnu alerģiju, plakstiņu pietūkumu un acs iekaisumu. Tas ir arī kancerogēns jeb ļaundabīgu audzēju izraisītājs. Tādēļ noteikti jāpārliecinās par salona uzticamību un pirms skropstu pieaudzēšanas par savām bažām jāpastāsta meistarei, jo no alerģijas neviens nav pasargāts.
Kā piemēru var minēt nepatīkamu gadījumu par vienu no Brodvejas zināmākajām zvaigznēm Kristīni Čenovetu. Sieviete tika uzaicināta viesos uz Deiveida Letermana vadīto sarunu šovu, un pirms stāšanās publikas priekšā viņa nolēma uzlabot savu izskatu. Rezultātā Čenoveta uz šovu ieradās milzīgās saulesbrillēs. Gan raidījuma vadītājam, gan publikai radās jautājumi. Jokojot sieviete atzinās, ka pieaudzējusi skropstas, kā rezultātā viņas plakstiņi izskatās pēc lūpām.

Izrādījās, ka Čenovetai ir alerģija pret formaldehīdu, un pēc pieaudzēšanas skropstas bija nekavējoties jānoņem. Par laimi, nopietnu seku nebija, taču Čenovetas gadījums kalpo kā brīdinājums citiem.

Vislabāko rezultātu garantē mērenība un rūpes

Mākslīgo skropstu pieaudzēšanā skaistu rezultātu nodrošina labs dabīgo skropstu stāvoklis. Par laimi, novājinātās skropstas var viegli atkopt un spēcināt. Talkā var ņemt makam draudzīgus līdzekļus, piemēram, aptiekā pieejamo rīcineļļu, kā arī speciālus skropstu augšanu veicinošus serumus, kas atrodami gan aptiekās, gan skaistumkopšanas veikalos.

Gan eļļas, gan serumi pagarina skropstu augšanas ciklu un spēcina matu maisiņus. Ja skropstu matiņu cikls paildzinās, mats dabīgā veidā izkrīt vēlāk, un rezultātā tiek iegūta biezāka skropstu līnija.

Ja pareizi rūpēsies par dabīgajām skropstām, var gadīties arī tā, ka mākslīgās skropstas vairs negribēsies, jo dabas dotais skaistums pats par sevi būs pietiekošs.