Vienā naktī par Salātlapiņu – ne gluži 100% drošs plāns

4 izlasāms minūtē
Ja sapņo par gariem matiem, tad labi zini, ka brīnumzāļu to izaudzēšanai vienas nakts laikā nav. Taču ar matiem, kas paredzēti pieaudzēšanai, tas ir pavisam iespējams. Pastāv izplatīts viedoklis, ka modernie pieaudzējamie mati dabīgos matus nebojā. Vai tā patiešām ir?

Pieaudzējamie mati dalās vairākos veidos. Visi tie ir paredzēti tam, lai piešķirtu tavām cirtām garumu un kuplumu. Šie veidi savstarpēji atšķiras galvenokārt ar to, kā tie tiek piestiprināti pie galvas. Neatkarīgi no noturības, dabīguma un cenas katrai metodei ir savi mīnusi un plusi. Svarīgākais tomēr ir tas, cik šis veids ir draudzīgs matiem – un tas atkarīgs tieši no piestiprināšanas veida.

Visizplatītākie ir pieaudzējamie mati, kas piestiprināmi ar keratīnu, mikroriņķiem, teipiem, diegu vai klipšiem. Tiek uzskatīts, ka pieaudzēšanas veidi, kas ietver karsēšanu vai spēcīgu līmi, nodara dabīgajiem matiem lielāko kaitējumu. Taisnība, līdzīgi kā lokšķēres, karsēšana neatstāj veselīgu ietekmi uz matiem. Matu pieaudzēšanas veidi, kuros netiek izmantots karstums un ķimikālijas, tiek uzskatīti par matiem draudzīgākiem. Taču gluži nekaitīgi tie nav.

Ne visiem piemēroti līdz viduklim gari mati

Kaitīgā ietekme, ko sevī ietver visa veida pieaudzēšana, ir mehāniskais stress. Citiem vārdiem sakot, mati tiek pastāvīgi vilkti un nospriegoti. Pareizi pieaudzētu un koptu matu gadījumā bažām nav pamata. Taču noteikumi šajā jomā tiek itin bieži pārkāpti.

Izvēloties pieaudzēšanas veidu, talkā jāaicina pieredzējis eksperts. Viņa padomos patiesi ir vērts ieklausīties. Daudzas sievietes grib matus pieaudzēt, jo vēlas iegūt biezus matus, kas stiepjas līdz pat viduklim. Taču, ja frizieris norāda, ka klienta dabīgie mati ir plāni un trausli, kā arī iesaka ievērojami īsāku garumu, noteikti neatstāj teikto bez ievērības. Svarīgi, lai dabīgie mati spēj izturēt pieaudzēto matu radīto spiedienu. Pretējā gadījumā mati lūzīs vai vienkārši izkritīs. Matu sakne var tikt bojāta tik spēcīgi, ka izkritušā mata vietā vairs nekad neizaugs jauns mats.

Šāda veida bojājumus sauc par alopēciju. Nav iespējams uzskaitīt visus alopēcijas izraisītājus, taču ilgstošs mehāniskais stress šajā uzskaitījumā ieņem būtisku vietu. Pieaudzēto matu nēsātājiem alopēcija izpaužas kā matu trūkums dažādās galvas ādas zonās. Plankumi, kuros nav matu, parādās tajās galvas ādas zonās, kur atkārtoti pieaudzēti mati. Tādā veidā var tikt aizsākts apburtais loks, jo daļējas plikpaurības noslēpšanai jāpieaudzē vēl vairāk matu. Ja alopēcija neapstājas, tad vienīgais ārstniecības veids ir labi zināmā matu transplantācija.

Plikpaurību var izraisīt arī nepietiekama kopšana

Alopēcijai līdzās pastāvošā plikpaurība apdraud arī tās sievietes, kas pavirši attiecas pret matu kopšanu. Ko tur slēpt, regulāra kopšana ir apgrūtinoša un nav lēta. Līdz ar to daudzas profilaksi veic retāk, nekā vajadzētu. Vai tā ir problēma arī tad, ja mati pieaudzēti pareizi? Īsi sakot – jā.

Zināms skaits matu ikdienā izkrīt dabīgā veidā. Tāpat mati izkrīt no tiem punktiem, kur piestiprināti pieaudzējamie mati, turklāt nav atšķirības, kādā veidā tie piestiprināti. Tas tiek ņemts vērā, rēķinot profilakses intervālus. Ignorējot ieteikumus, uz palikušajiem matiem veidojas pārāk liela slodze, kas var izraisīt alopēciju.

Pat bieža kopšana un visu piesardzības pasākumu veikšana negarantē 100% drošību. Arī visturīgākās un par skaistumkopšanu zinošākās zvaigznes pēc matu pieaudzēšanas kritušas dziļā izmisumā. Piemēram, supermodele Naomi Kempbela publiski stāstījusi par to, kā matu pieaudzēšanas dēļ, zaudējusi daļu no saviem dabīgajiem matiem. Sieviete norāda, ka tagad pievērš lielu uzmanību savu dabīgo matu kopšanai.

Vēl viens bieds – atkarība

Kā novērtēt, vai matu pieaudzēšana ir kaitējusi dabīgajiem matiem vai nē? Tas ir sarežģīti. Frizieri zina, ka pēc pieaudzēto matu noņemšanas klientam savi mati allaž šķiet negaidīti plāni. Bija taču izveidojies tāds pieradums pie biezajiem matiem. Taču bojājumu adekvāta novērtēšana ir svarīga, jo no tās atkarīgs, cik ilga atpūta matiem nepieciešama. Tiem, kas vēlas matu pieaudzēšanu turpināt, šis vairāk ir kā likums, nevis izņēmums.

Līdz ar to var teikt, ka vēl viens risks matu pieaudzēšanā ir atkarība. Ja krasa pāriešana no īsiem matiem uz gariem ir patīkama un pierašana nav problēma, tad pretēja maiņa psiholoģiski var būt daudz smagāka. Taču no dabīgo matu veselības viedokļa pēc pieaudzēto matu nēsāšanas ir nepieciešama atpūta.

Pauzes aizpildi ar kopšanu

Matus, kas atjaunojas pēc pieaudzēšanas, vērts spēcināt ar dažāda veida kopšanu. Salonos un aptiekās var atrast šampūnus un balzamus, kas matus spēcina. Ledusskapī vai plauktā atradīsi dabīgos matu kopšanas līdzekļus, piemēram, olu un medu, no kā var pagatavot matu masku.

Taču, ja izvēlēsies iet Naomi Kempbelas pēdās, paliekot uzticīga dabīgajam skaistumam, varēsi matus spēcināt un veicināt to augšanu ar dažādu paātrinošu produktu palīdzību.