Matu zaudēšana – ne tikai vīriešu problēma

6 izlasāms minūtē
Vīriešu plikpaurība nav nekas nedzirdēts, bet vai zināji, ka arī 16% sieviešu saskaras ar matu izkrišanu? Skaidrojam iemeslus, kādēļ gan sievietēm, gan vīriešiem izkrīt mati, un ko šajā sakarā darīt.
Vai arī tev izkrīt pārāk daudz matu?

Katru dienu no galvas izkrīt 50-100 matu – ziemā vairāk, vasarā mazāk. Tā ir normāla parādība, jo matiem ir savs mūža ilgums. To dzīves ciklā ir aktīvā fāze, starpfāze un atpūtas fāze. Vienkāršāk sakot, mats aug, kamēr matu saknes ligzda sarūk un mats izkrīt no galvas. Katram matam ir savs augšanas cikls, tādēļ tu savu matu mainīšanos neievēro.

Kā būt pārliecinātam, ka ikdienas matu zaudēšana ir normas robežās? Protams, situācijas novērtēšanai nav nepieciešams pārskaitīt izkritušos matus. Taču, ja pēc dušas pie notekas ir vairāk matu nekā parasti, uz galvas ādas ir radušies tukši plankumi vai mati ir kļuvuši retāki, ir vērts ar ārstu vai citu speciālistu noskaidrot, kādēļ mati jūtas slikti. Tas tev dos laiku, lai procesa gaitu padarītu lēnāku vai pat apturētu.

Tas var gadīties visiem

Novecošana! Tieši tā – lielākā vecumā matu izkrišana ir pilnīgi dabīga. Bieži nav jēgas tā iemeslus meklēt slimībā vai citur. Kļūstot vecākam, galvā vienkārši ir trīs reizes mazāk folikulu (matu saknes ligzdu) kā jaunībā. Turklāt saīsinās mata augšanas fāze, kas nozīmē, ka mati vairs nepagūst izaugt garumā.

Īslaicīgu matu izkrišanu var izraisīt hormonālas izmaiņas, medikamenti, slimība vai stress. Šādā gadījumā vairāk matu paliek atpūtas fāzē un jauni mati normālā tempā neizaug. Arī matu nepareiza kopšana var radīt situāciju, kurā tie nolūst pirms mūža beigām. Taču tās ir pagaidu problēmas, pēc kuru atrisināšanas matu augšanai būtu jāatjaunojas.

Traumas izraisīts matu zudums. Operācijas vai galvas ādas savainojuma gadījumā mati rētaudu zonā var vairs neaugt.

Ja matu izkrišana ir mantota...

Mantota plikpaurība jeb alopēcija ir gan sievietēm, gan vīriešiem. Šādā gadījumā folikulas vienā brīdī vairs nespēj funkcionēt pietiekoši labi. To izraisa ģenētiski mantots jutīgums pret vienu no vīriešu hormona formām – dihidrotestosteronu (DHT). Tādēļ mati kļūst aizvien trauslāki, vairs neaug garāki un zaudē pigmentu. Folikulas pakāpeniski regresē, mati izkrīt un jauni matiņi vairs neizaug.

Vīriešu gadījumā mantotu plikpaurību var noteikt ar vienkāršu apskati. Sievietes, par kurām ir aizdomas par šāda tipa plikpaurību, tiek nosūtītas uz pētījumu, kas ir vai nu asinsanalīze vai galvas ādas izmeklējums.

NB! Apmēram pusei sieviešu, kurām ir matu izkrišana, ir ģenētiska plikpaurība. To var mantot gan no (vec)māmiņas, gan (vec)tēva!

Kad par sevi liek manīt iedzimta plikpaurība?

Vīriešiem iedzimta plikpaurība var parādīties jau pusaudžu vecumā vai uzreiz pēc tā. Jo ātrāk tā “izlaužas”, jo straujāk norit process. Mati kļūst retāki, matu līnija sāk atkāpties gan no pieres, gan no deniņiem, un pēcāk mazinās augšana galvvidū.

Sievietēm ģenētiskā plikpaurība parādās lielākoties pēc 40. dzīves gada vai menopauzes laikā. Izkrišanas gaita norit vieglāk nekā vīriešiem. Mati vienmērīgi kļūst retāki, tie kļūst trausli un neaug garumā, taču kopumā sievietēm mati nekad neizkrīt pilnībā.

To, kad iedzimta plikpaurība parādās, nav īsti iespējams ietekmēt.

Kā apturēt matu izkrišanu?

Pagaidu izkrišanas gadījumā jāpārskata savs dzīvesstils:

– Ēd pareizi! Novājināti un lūstoši mati bieži vien cieš no minerālvielu un uzturvielu trūkuma. Īpaši svarīgs būvniecības materiāls matiem ir proteīns jeb olbaltumvielas, kas padara matu stipru un mazina izkrišanu. Proteīnu bagātīgi var iegūt no gaļas, zivs, piena, riekstiem, mandelēm un olām. Tāpat svarīgi ir uzturēt dzelzs, vara, cinka un D-vitamīna līmeni normas robežās.

– Esi pozitīvs(-a)! Stress traucē matu augšanai un liek matiem pāragri izkrist. Atbrīvošanās no spriedzes nav vienmēr viegla, taču jāsāk ar pietiekamu atpūtu un laika atrašanu relaksācijai. Tādā veidā atkopsies viss organisms, un līdz matu saknēm nonāks labākā enerģijas deva, kas palīdzēs braši noturēties.

– Vaicā padomu ģimenes ārstam. Dažreiz aiz masīvas matu izkrišanas slēpjas veselības sarežģījumi, kuriem vajadzīga speciālistu uzmanība, kā arī konkrētas zāles. Arī ilglaicīga medikamentu lietošana atstāj savu iespaidu uz matiem. Ar ārstu vai farmaceitu jākonsultējas jebkurā gadījumā.

– Izmēģini speciālus matu kopšanas līdzekļus. Tie var ļoti palīdzēt gadījumos, kad mati izkrīt novecošanās vai dzīvesstila dēļ. Tie spēcina galvas ādas asinsriti un stiprina matu sakni.

Ilgstošas plikpaurības gadījumā kopšanas noteikumi ir mazliet citādi:

– Konsultējies ar speciālistu! Spēcīgākie medikamenti, kas paredzēti cīņai ar iedzimtu plikpaurību, atšķiras sievietēm un vīriešiem. Sievietēm ir iespēja izmēģināt hormonālo ārstēšanos ar antiandrogēniem, kas matu retināšanās gadījumā var palīdzēt. Vīriešiem dažkārt palīdz finasterīda tabletes, taču tās nepalīdz visos gadījumos.

– Izmēģini speciālus matu kopšanas līdzekļus. Ja runa ir par iedzimtu plikpaurību, nav iespējams pavisam apturēt matu izkrišanu. Taču alopēcijas sākuma fāzē ieteicams izmantot matu augšanu veicinošus produktus, lai stiprinātu galvas ādas kapilāru asinsriti un spēcinātu palikušo matu saknes. Tādā veidā problēmu var mazliet aizkavēt.

– Matu transplantācija. Ja matu zudums slikti ietekmējis pašvērtējumu un nekas cits nav devis rezultātus, no skausta zonas var paņemt mata sīpoliņus un tos pārstādīt vietās, kur mati izkrituši. Lai pārstādītie mati sāktu augt, tiem jāatrodas auglīgā augsnē – to, pirmkārt, var nodrošināt ar veselīgu dzīvesstilu.