Samanta Tīna

7 izlasāms minūtē
Mati ir stila sastāvdaļa
Kā tu rūpējies par savu matu skaistumu un veselību?

Piekrītu viedoklim, ka mati ir sievietes galvenā rota un es tiem tiešām pievēršu lielu vērību. Mati akcentē gan manu personību un stilu, gan skatuves tēlu. Lai saglabātu perfektu kritumu un griezuma līniju, frizieri apmeklēju diezgan regulāri, vismaz divas reizes mēnesī. Nekādas olas, avokado vai eļļas matos nesmērēju. Reiz kolēģe uzdāvināja kokosriekstu eļļu, to pēc mazgāšanas ieklāju matos kā kondicionieri. Lieki piebilst, ka tā bija milzīga kļūda un šī “procedūra” rezultējās lielā ķēpā. Loģiski, ka pēc matu veidošanas līdzekļiem, kas tiek izmantoti koncertos un fotosesijās, mati paliek netīrāki ātrāk. Ikdienā šādus līdzekļus nelietoju, tāpēc iztieku ar matu mazgāšanu pāris reizes nedēļā. Domāju, ka arī uzturs noteikti ietekmē gan matu veselību, gan struktūru. Nepareizs uzturs veicina matu izkrišanu un mati zaudē mirdzumu. Arī klimatam ir milzīga nozīme. Mati un āda ir reāls spogulis tam, kāds ir mūsu dzīvesveids. Var lietot viskvalitatīvākos matu kopšanas līdzekļus, bet, ja mūsu uzturs būs nepareizs, tad tur neko spīdošu nav jēgas sagaidīt. Iesaku lietot uzturā kompleksos vitamīnus, B vitamīnu, D vitamīnu un magniju. Tas viss ietekmē mata sīpoliņu un nodrošina augšanai labvēlīgu vidi. Skaidrs, ka vitamīni sāk iedarboties tikai pēc trim mēnešiem, tāpēc vērts apbruņoties ar pacietību. Mati man tiešām ir svarīgi un es par tiem cenšos rūpēties gan ar aizsarglīdzekļiem, gan kopjošiem un nogludinošiem šampūniem. Jāpiebilst, ka par maniem matiem rūpējas ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā. No Lietuvas tiek sūtīti produkti, kas luminē, baro un gludina matus. Šobrīd lietoju arī Placenta Activ un tiešām redzu, ka mati aug diezgan ārtri, turklāt kļūst biezāki.

Tev ir bijuši sarkani, melni, blondi mati, gari mati, karē griezums, ponijs, pat izskūti sāni. Kura matu krāsa un kurš stils tev pašai patīk vislabāk?

Jā, meitenes var būt dažādas, gan melnas, gan baltas, gan sarkanas. Esmu bijusi visos minētajos tēlos, tomēr nekad neesmu veidojusi matus vai griezumu, sekojot modes tendencēm. Daru tā, kā jūtos un uzskatu, ka izskats bieži vien atspoguļo cilvēka dvēseles stāvokli. Sarkanie mati laikam reprezentē manu jaunības maksimālismu, bravūru un sevis pierādīšanas laiku. Pieļauju, ka šāds laiks ir bijis mums katram. Pēc sarkanajiem krasi piezemējos uz melniem, nogriezu īsu karē. Vienā jaukā dienā skatījos spogulī un sapratu, ka absolūti nejūtos tā, kā izskatos. Ar blondiem matiem jūtos pieaugusi un sievišķīga. Tagad atskatoties es neteiktu, ka man nepatīk sarkanie vai melnie mati. Man patīk viss, kas ar mani ir noticis un es noteikti neko negribētu mainīt, jo katrs tēls man ļāva augt tālāk. Mēs katrs dzīvojam savu dzīvi, mums ir jābūt harmonijā ar sevi un jāpatīk pašiem sev, turklāt tas, ko domā citi, ir otršķirīgi. To pašu noteikti varu teikt arī par apģērbu. Ja tev ir labs pamatojums, tad izcili var iznest kaut vai kartupeļu maisu, un izskatīties greznāk, nekā vakarkleitā.

Vai matu krāsa un stils spēj mainīt sievietes rakstura īpašības un to, kā viņu uztver apkārtējie?

Pieļauju, ka nevis matu krāsa spēj mainīt sievietes rakstura īpašības, bet sievietes raksturs spēj mainīt matu krāsu. Sākumā izmaiņas notiek iekšēji un tikai pēc tam šīs sajūtas atspoguļojas vizuālajā tēlā. Skatoties spogulī tev ārēji jāspēj ieraudzīt tās īpašības, par kurām runā tava dvēsele. Turklāt tie ir tikai stereotipi, ka blondīne ir gaisīgaka vai sarkanu matu īpašniece – dumpinieciskāka. Es šiem stereotipiem īsti negribētu piekrist – ja, piemēram, traku rudmati piepeši kāds ņems un pārkrāsos blondu, viņa mierīgāka vai gaisīgāka nekļūs. Cilvēks rīkojas pēc savas dabas.

Vai tu kādreiz varētu nogriezt “zēngalviņu”?

Kādu laiku atpakaļ es to tiešām diezgan nopietni apsvēru. Pāriešana no melniem uz blondiem matiem bija vissmagākais periods manā dzīvē. Atkopšanās process ir drausmīgs un katastrofāls. Jebkurai sievietei iesaku sešas reizes (pareizināt ar desmit) un apdomāt pirms viņa izlemj kardināli mainīt matu krāsu. Lai cik profesionāli to darītu, mati lūzt, tiek traumēti un tiek mainīta visa mata struktūra. Līdz ar to man kādu brīdi vienā pusē bija piecus, otrā – piecpadsmit centimetrus gari mati. Tādi izgrauzti un nesimetriski. Tieši šī iemesla dēļ radās skatuves tēls Merilinas Monro stilā, jo tas bija vienīgais veids, kā sevi pieklājīgi atrādīt publikai. Tas bija laiks, kad tiešām nopietni apsvēru domu matus nodzīt, tomēr saņēmos un izcietu. Jāatzīst, ka mūsdienās “zēngalviņa” ir ļoti aktuāla, turklāt daudzām pausaules pop dīvām izskatās izcili. Man ir dabas doti apaļi vaidziņi, tāpēc nezinu, cik labi vai slikti man izskatītos šis griezums.

Vai tev ir gadījušies kādi traki vai negaidīti pārsteigumi pie friziera?

Jā, šad tad ir gadījušies gan. Tāpēc es labprāt atgādinu – ja jūs esat atraduši savu frizieri ar lielo burtu, tad nevajag eksperimentēt un doties meklēt laimi pie citiem. Nevajag vadīties pēc kaut kādām impulsīvām sajūtām. Es neminēšu vārdus vai uzvārdus, bet man reiz televīzijas filmēšanas dienā skaistos blondos matus pārvērta brūnos tikai tāpēc, ka profesionālis uzskatīja, ka tā būs labāk. Reiz pirms koncerta mati tika veidoti pie brīvdabas estrādes, ārā pie ūdens. Gaiss bija mitrs un mati sāka kūpēt. Tas bija katastrofāli, jo pavisam nesen melnos matus biju pārkrāsojusi uz blondiem, un tie bija gandrīz tikko paspējuši atkopties. Rezultātā tika nodedzināti apmēram divi centimetri. Tas nebija mans frizieris un es matu veidotājam pateicu visu, ko tajā brīdī par to visu domāju. Man ir savs frizieris jau desmit gadus. Kārlis Ezergailis. Protams, varu ieteikt visiem, bet nav teikts, ka tas, kas der man, derēs arī pārējiem. Kad man bija melni mati, situ papēdi grīdā un teicu Kārlim, ka gribu poniju. Uz ko frizieris atbildēja: “Samanta, es taču tevi pazīstu. Tev būs grūti un tev to nevajag!” Paliku pie sava un viņu mierā neliku. Viss beidzās ar nogrieztu “čolku”, un jau pēc trim dienām es biju nelaimīgākais cilvēks zemes virsū. Turklāt pagāja apmēram divi gadi, līdz to “čolku” ataudzēju atpakaļ. Tāpēc vajag atrast savu frizieri un viņam uzticēties, jo pēc īsāka vai garāka laika tāpat pie viņa atgriezīsies.