Placenta un dzīvnieki

5 izlasāms minūtē
Placentas matu kopšanā! Vai skaistumkopšanas rūpniecība nodara dzīvniekiem pāri? Dzīvnieku mocīšana kosmētikas vārdā Eiropas Savienībā ir aizliegta. Taču skaistumkopšanas rūpniecībā aizvien vairāk novērtē organiskas un ķermenim draudzīgas sastāvdaļas, kurām būtu zinātniski pierādīta iedarbība uz matu un ķermeņu labsajūtu. Viena no šādām sastāvdaļām ir arī placenta. Pretnovecošanās un ārstējošo īpašību dēļ tā ir izmantota jau gadu desmitiem.
Dzīvniekiem tā nepieciešama tikai īslaicīgi

Placenta ir īslaicīgs orgāns, caur kuru auglis ir saistīts ar mātes organismu. Tā galvenais uzdevums ir nodrošināt jaunās dzīvības, kas attīstās dzemdē, spēcīgu augšanu. Placenta ražo daudz uzturvielu un citus dzīvei nepieciešamos resursus: tā atbild, piemēram, par augšanas hormonu, progesterona, estrogēna un olbaltumvielu ražošanu.

Daba ir visu iekārtojusi tā, lai dzīvnieka bērns pilnībā neiztērētu placentas krājumus – katram gadījumam tajā vielu ir vairāk. Pēc dzimšanas placenta vairs nav nepieciešama ne mātei, ne pēctecim, un tā vienkārši paliek pāri. Te iesaistās skaistumkopšanas rūpniecība, kas atlikušajām uzturvielām liek strādāt cilvēka labā.

 

Kā dzīvnieka placenta palīdz cilvēkam?

Placentas ekstrakts ir pazīstams ar spēcīgām ārstējošām īpašībām. Tajā ir daudz olbaltumvielu, augšanas faktoru, vitamīnu un citu komponentu. Tiem ir arī laba iedarbība uz matiem, padarot tos stiprākus un liekot augt ātrāk.

Ir noskaidrots, ka placentas ekstraktam ir šāda iedarbība:

– veicina kapilāro asinsriti. Slikta asinsrite var būt iemesls, kādēļ mati neaug labi vai izkrīt. Placentas ekstrakts uzlabo galvas ādas asinsriti, kas savukārt palīdz labāk strādāt mata folikulai jeb audzēt jaunus, spēcīgus matus. Vitālāka pamatne nodrošina arī to, ka mati vairs neizkrīt.

– uzlabo galvas ādu. Matu skaistums lielā mērā ir atkarīgs no galvas ādas stāvokļa. Placentas ekstrakts uz galvas ādas veido ļoti plānu plēvītes kārtu, kas neļauj tai izžūt, kā arī nerada liekus taukus. Ādas raga slāņa šūnas saņem pietiekami daudz mitruma un galvas āda izskatās veselāka. Papildus placentas ekstrakts veicina kolagēna ražošanu, kas neapstrīdami ir jauneklīgāka izskata pamats.

– stiprina un baro matus. Matu stiprināšanā svarīga loma ir placentas ekstraktā esošajām olbaltumvielām jeb proteīnam, kas ir mata galvenā sastāvdaļa. Tas mīkstina mata apvalku, tādēļ samazinās matu lūšana un galu šķelšanās. Baroti un spēcīgi mati spīd un mirdz.

Kopšana ar placentu ir ļoti labi piemērota balinātiem vai citādi ķīmiski apstrādātiem matiem, jo bieži tie ir noguruši un acīmredzami mokās no sausuma. Pēc ārstēšanas kursa mati ir labāk savaldāmi un mitrināti.

Kā iegūst placentas ekstraktu?

Skaistumkopšanas rūpniecībā ir stingri noteikumi, uz kā pamata placenta tiek apstrādāta, sākot no tā, ka tiek izmantota tikai veselu un tīršķirnes dzīvnieku placenta.

Kad placenta pēc dzīvnieka mazuļa dzimšanas tiek iegūta, pirmais uzdevums ir to ātri sasaldēt, lai uzturvielas paliktu svaigas. Nonākot rūpnīcā, tā tiek atkausēta un vairākas reizes filtrēta ar īpašu mašīnu, lai attīrītu no jebkādām nogulsnēm un šlakvielām. Apstrādājot sārmainā vidē, tiek iznīcināti arī visi vīrusi vai citas slimības, ar kurām varēja slimot dzīvnieks.

Pēc tam attīrītā placenta tiek sadalīta pa daļām (horions, amnijs un nabassaite). Skaistumkopšanas rūpniecībā galvenokārt nonāk amnijs jeb augļūdens apvalks. Tajā ir daudz kolagēna, kas tiek smalki samalts un sasaldēts. Nākamais process ir kolagēna pievienošana kopjošajam produktam. Rezultāts ir tīrs un īpaši bagāts ar uzturvielām.

Izņemot placentu, dzīvniekiem netiek nodarīts kaitējums

Kosmētikas rūpniecībā galvenokārt izmanto dzīvnieku izcelsmes placentu, kas tiek iegūta no aitām, liellopiem vai cūkām. Bioloģiski to visu placenta ir ļoti līdzīga cilvēku placentai, bet, tā kā reliģisku iemeslu dēļ daudzi cilvēki cūkgaļu nelieto, arī skaistumkopšanā galvenie placentas avoti ir liellopi un aitas.

Ādas un matu kopšanas produktiem placentu iegūst no dzīvniekiem, kas ir tikko atnesušies. Atnešanās laikā placenta no mātītes ķermeņa izdalās dabīgā ceļā. Šim nolūkam neviens dzīvnieks netiek ne nogalināts, ne savainots. Eiropas Savienībā ir stingri noteikumi par dzīvnieku izmantošanu skaistumkopšanas rūpniecībā. Jebkāda dzīvnieku izmantošana testēšanā ir gan aizliegta, bet dzīvnieku izcelsmes produktu (piem., placentas) lietošana ir atļauta, ar noteikumu, ka netiek kaitēts dzīvnieka labklājībai.

Pilnīgi droša arī cilvēkiem

Par draudiem saistībā ar placentas izmantošanu uzskata dzīvnieku vidū izplatītās slimības (piem., SARS, AIDS, cūku mēris vai trakumsērga). Par laimi, ražotāji attiecībā uz to ir ļoti prasīgi. Noteiktie stingrie noteikumi un kontroles mehānismi novērš slimu dzīvnieku placentas lietošanu.

Kad placentas ekstraktu pirmo reizi izmantoja skaistumkopšanas rūpniecībā, tā pilnā apjomā saturēja visus hormonus, kas tajā bija sākotnēji. Tā kā placentā ir daudz estrogēna, progesterona un citu augšanas hormonu, tika novērots, ka tas izjauc cilvēka hormonu sistēmas līdzsvaru.

Pētījumi rādīja, ka pēc apjomīgas izmantošanas cilvēkiem mati sāka augt tur, kur tiem nebūtu jāaug. No tā ir gūta mācība! Šodien pārdošanā esošie produkti satur placentas ekstraktu, kurā hormonu līmenis ir samazināts. Tas nozīmē, ka tiem nav nekādu negatīvu blakusiedarbību uz cilvēka organismu.