Kā ēst?

3 izlasāms minūtē
Mati un uzturs – vai tu nedari ko nepareizi? Mati ir nedzīvi? Varbūt Tavas izvēles ir kļūdainas.

Ko tu vaino, ja tavi mati ir sausi, blāvi un viegli lūst? Acīmredzot zemei kaitējošo matu krāsu, nežēlīgo fēnu, slikto šampūnu un sliktos gēnus. Patiesībā vaina var būt tajā, ko tu ēd. Un tajā, ko tu neēd!

Loģika ir vienkārša. Lai cik augstu mēs paši nevērtētu savus skaistos matus, mūsu ķermenis neuzskata matus par dzīvībai svarīgu orgānu. Kad ķermenis sāk iedalīt uzturvielas, mati paliek kaut kur beigās. Atkarībā no tā, cik bagātīgi esam ēduši, kaut kas paliek arī matu šūnām, sliktākajā gadījumā tiem ir jāsamierinās ar tukšu “šķīvi”. Jo ilgstošāks bads, jo nedzīvāki kļūst mati.

Matiem nepieciešams komplekss ogļhidrātu, proteīnu, tauku, minerālu un vitamīnu kokteilis.

Īpaši svarīgas ir tieši šīs vielas!
  • Matu galvenā sastāvdaļa ir keratīns. Keratīna ražošanai ķermenim nepieciešami proteīni. Interesenti jau zina, bet atkārtosim vēlreiz: ar proteīnu bagāti ir, piemēram, piena produkti, kama milti, tītars un olas.

Veģetāriešiem vai vegāniem labs proteīna avots ir valrieksti, mandeles un dažādas pupas. Keratīna ražošanai ķermenim nepieciešams C vitamīns, tādēļ neaizmirsti uzņemt arī citrusaugļus, ogas un dažādus lapu kāpostus vai spinātus.

  • Ļoti svarīgs matiem ir arī dzelzs. Tieši dzelzs trūkums bieži var būt matu izkrišanas iemesls. Matu folikula un sakne vitalitāti gūst no asinīm, kas bagātas ar skābekli. Ja dzelzs līmenis ir pārāk zems, var rasties anēmija. Folikulas apgāde un augšanas cikls līdz ar to tiek traucēts, un mats var izkrist.

Dzelzs līmeni uzturēsi normā, ja ēdīsi sarkano gaļu, vistu un zivis. Veģetāriešiem un vegāniem būtu noteikti jāēd lēcas, brokoļi, spināti un visi citi zaļie salāti un lapu kāposts. Ir jāatceras, ka arī dzelzs uzņemšanai ķermenim ir nepieciešams C vitamīns.

  • Lūstoši un izkrītoši mati var norādīt arī uz pārāk mazu biotīna līmeni organismā. Biotīns ir ūdenī šķīstošs B vitamīns. Ja tev ir aizdomas, ka tavu matu sliktā stāvokļa iemesls var būt ar ēdienu nepietiekami uzņemtais biotīns, tev būtu jāēd aknas, olu dzeltenumi, dažādi rieksti, sojas pupiņas, banāni, ziedkāposti un sēnes.

 

 

Šo noteikti nenodari saviem matiem

Cilvēki, kas pievērš lielāku uzmanību ārējam izskatam, noteikti zina arī par diētām. Taču daudzu diētu darbības princips ir daļas uzturvielu grupu uzņemšana mazāk par normu (piem., Atkinsa diēta) vai pat badošanās. Attiecībā uz ķermeņa svaru diēta var dot rezultātus – lai gan arī tie bieži ir tikai īslaicīgi – taču uz matiem šāda eksperimentēšana iedarbojas iznīcinoši.

No kā vēl vajadzētu izvairīties?

  • Slikta ietekme uz matiem ir arī pārmērīgai alkohola lietošanai. Alkohola dēļ asinīs krītas cinka saturs. Savukārt matiem cinks kā uzturviela ir ļoti svarīgs.
  • Izklausās banāli, bet arī taukainas ātrās uzkodas ir patiesi kaitīgas arī matiem. Taukaina ēdiena uzņemšanas rezultātā palielinās tauku izdalīšanās arī galvas ādā, aizsprostojot poras. Nosprostotas poras var izraisīt matu zaudēšanu.
  • Cukurs ir ļaunuma sakne arī matu ziņā, kavējot matiem ļoti svarīgas sastāvdaļas, proteīna uzsūkšanos.
  • Diētiskajās limonādēs gan nav cukura, bet tās satur daudz saldinātāju – diemžēl ir atklāts, ka pastāv saistība starp matu zaudēšanu un saldinātāju patēriņu.
Ēd pareizi

Tavs ķermenis būs veselīgs tikai tad, ja papildus līdzsvarotai ēdienkartei uzņemsi arī pietiekami daudz ūdens. Neaizmirsti to darīt arī ziemas periodā – iekštelpu apkurinātais gaiss ādu un matus parasti padara sausākus.

Ja tavs uzturs ir līdzsvarots un pievērs uzmanību visām uzturvielu grupām, to nepietiekamība nevarētu tevi apdraudēt. Šādā gadījumā problēma ir kaut kur citur. Jebkurā gadījumā ir prātīgi vērsties pie ģimenes ārsta, kurš nepieciešamības gadījumā veiks sīkākas analīzes.