Dzīve ir pārāk īsa, lai to nodzīvotu ar neglītu frizūru

8 izlasāms minūtē
Saruna ar multimākslinieku Kašeru
Kā sākās tava sadarbība ar Placent Activ Milano?

Jāatzīst, ka sadarbība sākās pavisam nejauši. Dzīvokļa īpašnieks, no kura tolaik izīrēju dzīvokli, manīja, ka es diezgan aktīvi darbojos sociālajos tīklos. Viņa sievai bija nepieciešama tieši šāda palīdzība. Apmainījāmies ar kontaktiem un jau pavisam drīz tikāmies klātienē. Izrādījās, ka viņa ir Placenta Activ Milano brenda īpašniece. Mums sākās ļoti forša draudzība un sadarbība, kas nu jau turpinās trīs gadu garumā. Atziņa ir tikai viena – sevi ir jāparāda no maksimāli labākās puses vienmēr, pat tur, kur tu dzīvo, jo tu nekad nevari zināt, kurš tevi vēro. Šo trīs gadu laikā ar matiem esmu eksperimentējis ļoti daudz un diezgan drastiski. Matus esmu izaudzējis garus, tad nogriezis īsus, vairākkārt izbalinājis un pat nokrāsojis zilus. Eksperimentu rezultātā matus esmu diezgan pamatīgi arī sabojājis. Piemēram, kad izlēmu krāsot zilus, tie bija trīs reizes jābalina. Un te nu jāpiemin, ka matus ir izdevies saglābt tikai lietojot Placent Activ Milano produktus.

Vai vienmēr ar pārmaiņām esi bijis uz tu?

Jau bērnībā mājās veicu dažādus trakus eksperimentus. Reiz pats mājas apstākļos mēģināju uzpīt dredus, jāpiemin, ka pēc tam tos nevarēju izķemmēt. Citā reizē slepeni piezagos pie mammas balinātāja, ietriepu krāsu sev priekšējā šķipsnā un aizskrēju ārā spēlēties. Vakarā pārnācu mājās, skatos spogulī un brīnos – priekšā divas oranžas šķipsnas. Ko es darīju? Paņēmu brūnu marķieri un mēģināju šķipsnas aizkrāsot. Protams, galā rezultāts bija zaļš. Tad gan mamma bija dusmīga, jo tieši tādu zaļmatainu nākamajā dienā bija jālaiž uz skolu. Mana mamma ir matu meistars un tieši viņa bieži vien iedrošina paeksperimentēt. Lai cik smieklīgi tas tagad neizklausītos, bet man šķiet, ka man ir paveicies ar seju. Man piestāv gan īsi, gan gari mati. Turklāt dzīve ir pārāk īsa, lai to nodzīvotu ar garlaicīgu vai neglītu frizūru. Man pārmaiņas patīk un man tās uznāk diezgan periodiski. Ir bijuši periodi, kad patīk īss un vīrišķīgs griezums, ar kārtīgu sasuku, pēc pusgada gribas vairāk līdzināties Džonijam Depam. Vēl pēc kāda laika piepeši ņemu un nokrāsoju tos zilus. Es nezinu, nekādus trendus nepētu, vienkārši daru tā, kā es jūtos. Šobrīd atkal esmu atpakaļ periodā, kad man ļoti gribas garus matus. Un tad, kad man būs gari mati, man noteikti gribēsies īsus. Tas ir nebeidzams cikls un es pats nezinu, kad šis cikls beigsies. Tagad, atskatoties uz visām savām dzīves laikā piedzīvotajām frizūrām, jāatzīst, ka man pašam vislabāk patīk pusgari mati. Tos gluži vienkārši vieglāk kopt. Īsiem matiem jābūt perfektiem, ik pēc trim nedēļām jāiet pie friziera, bet gari mati aug paši savā nodabā. Ja man tie traucē, tad sasienu ar matu gumiju, ja vajag klasiskāk – izlaižu un iztaisnoju. Protams, viss atkarīgs arī no sajūtām un emocionālā stāvokļa, no tā, kādiem notikumiem eju cauri, kur vispār dzīvē atrodos. No tā ir atkarīgs ne tikai mans matu sakārtojums, bet viss vizuālais tēls kopumā. Vienmēr parūpējos arī par to, lai jaunais imidžs saplūst ar manu personību. Uzskatu, ka cilvēkam vienkārši ir jāprot iznest! Tev uz galvas var būt kaut vai “sūdu čupiņa”, bet, ja tev mirdzēs acis un tu mācēsi to iznest, neviens pat nepamanīs, ka tā ir “sūdu čupiņa”.

Vai ir gadījies, ka matu sakārtojums neatbilst tavai iekšējai pasaulei?

Ar gariem matiem es jūtos daudz brīvāks, ar īsiem – sakārtotāks. Vienmēr esmu vēlējies matus nokrāsot zilus. Karantīnas trakumā izdomāju, ka šis nu būs tas īstais brīdis. Ņēmu, nokrāsoju un pats par jauno imidžu nopriecājos. Pēc pāris dienām piedalījos filmēšanā, kur bija jārunā par ļoti nopietnām tēmām. Vēlāk, skatoties video, sapratu, ka pats nenoticu tam, ko saku, jo mati pilnībā novērš uzmanību no sacītā. Man tomēr jau ir trīsdesmit trīs gadi un es vairs nevaru tā ampelēties. Lai kā to negribētos atzīt, bet vecums uzliek kaut kādus rāmīšus, tāpat kā mans tēls sabiedrībā. Kādam esmu paraugs, citam iedvesmotājs. Ar zilajiem matiem pats nejutos atbilstoši, tāpec jau pēc divām nedēļām matus nokrāsoju ierastajā tonī.

Kā tu rūpējies par savu matu skaistumu un veselību?

Es divas vai trīs reizes nedēļā matu saknēs ieziežu Placenta Activ Milano serumu, reizēm lietoju arī šī paša brenda vitamīnus, šampūnu un matu balzamu. Tas arī viss. Nekādas maskas matos neziežu. Dienu sāku ar dušu, arī matus mazgāju katru rītu. Zinu, ka tā darīt nevajadzētu. Lai saglabātu mata dabisko eļļu, tos vajadzētu mazgāt tikai reizi trijās dienās. Tomēr no rīta izskatās, ka man uz galvas ir putnu ligzda, mati ir izgulēti un katrs skatās citā virzienā. Un tāds nu gan es sabiedrībā rādīties nevēlos, tomēr esmu diezgan publiska personība un man ir jāizskatās pieklājīgi. Turklāt ar tīriem un smaržīgiem matiem arī es pats jūtos par sevi daudz pārliecinātāks. Uzskatu, ka mūsu dzīvesveids, tas, kā mēs attiecamies pret savu ķermeni, savu veselību un uzturu simtprocentīgi ietekmē arī to, kāda mūsu matam ir struktūra. Protams, daži cilvēki var visu mūžu lietot alkoholu, smēķēt, ēst neveselīgi un pensijas vecumu sagaidīt ar kuplu frizūru, tomēr visi uz labiem gēniem paļauties nedrīkst. Arī pats ievēroju, ka agrāk, kad jaunības trakumā uzdzīvoju vairāk, mati nebija tik mirdzoši un veselīgi. Brīdī, kad mainīju dzīves stilu, sāku pievērsties veselīgākam uzturam un dzīvesveidam, arī mati pilnībā mainījās. Protams, nedrīkst tos pārdedzināt ar taisnotāju vai saulē, nedrīkst pārbalināt un nedrīkst aizmirst arī par matu vitamīniem. Piemēram, Placenta Activ vitamīnos ir visi minerāļi, kas nepieciešami mata augšanai un veselībai, un mati tiešām aug divas reizes ātrāk.

Pastāsti, kāds, tavuprāt, ir labs frizieris?

Labs frizieris ir arī ir labs psihologs. Es pie friziera dodos ne tikai tāpēc, lai sakoptu savus matus, bet arī tāpēc, lai labi pavadītu laiku. Pie laba friziera var izsmieties un izkratīt sirdi. Es dodos pie Kristapa Slaktera uz House of Hair. Manā skatījumā viņš ir viens no labākajiem frizieriem Latvijā. Zinu, ka vienmēr tikšu pacienāts ar garšīgu kafiju, vienmēr izsmiešos un projām iešu labā garastāvoklī. Viņš vienmēr sajūt, ko es pats esmu iecerējis, ar matiem strādā ļoti brīvi, viņam rokās ir pārliecība un viņš zina, ko viņš dara. Šķiet, ka tai krēslā varētu kaut vai aizmigt, un es zinu, ka pamodies ieraudzītu vēlamo rezultātu. Paralēli es dodos arī uz barber shop. Manā skatījumā, bārdai jābūt perfektai un noslīpētai, un nekādi liekie matiņi tur nav vajadzīgi. Gājienu uz barber shop vienmēr ieplānoju pirms nozīmīgiem pasākumiem. Man patīk, kad matu meistars apzinās to, ko viņš dara un kā viņš to dara. Ļoti kaitina nobijušies meistari, kuri pieskaras manai galvai. Vai nu baidās no manis, vai no maniem matiem, es nezinu, bet beigās viņiem nekas nesanāk, želeja slīdz no rokām ārā, matu laka tiek iepūsta acīs. Paldies Dievam, mani mati pirms kāpšanas uz skatuves vēl nekad nav nodedzināti, bet ir gadījies, ka uz galvas sakasa kaut kādu kušķi, kuru es vairs nevaru izķemmēt. Lieki piebilst, ka es izskatos un jūtos vienkārši šausmīgi un man pēc brīža jau jākāpj uz skatuves. Diemžēl 90% gadījumu beigās es ņemu to ķemmi vai matu laku un frizūru taisu sev pats. Tāpēc bieži vien uz filmēšanām vai pasākumiem es dodos jau ar ieveidotiem matiem un tad aizgājis izvērtēju situāciju. Ja redzu, ka meistaram varu uzticēties, tad ļauju viņam pielabot un visi beigās ir priecīgi.