12 šķietami nekaitīgas darbības

4 izlasāms minūtē
Visskaistākie mati ir veseli mati. Bet matu veselības uzturēšana nav tik vienkārša. Slikta ietekme var būt arī šķietami nekaitīgām darbībām. Vai tu tādas neveic?

1. Mazgā matus nepareizi

Daudzi šampūna ieklāšanu matos sāk no matu galiem un tad virzās uz augšpusi galvas ādas virzienā. Tas ir nepareizi, jo netīrumi un tauki galvenokārt sakrājas uz galvas ādas. Matu gali ir drīzāk sausāki un trauslāki, un tiem nav nepieciešama pārāk pamatīga mazgāšana ar šampūnu.

2. Pārāk daudz kop matus

Izmanto matu masku, dziļi attīrošu šampūnu, balzamu, pēc mazgāšanas iesmidzini matos ārā neskalojamu balzamu, bagātini cirtas arī ar matu eļļu un strukturējošu līdzekli, to visu papildinot arī ar aizsardzību pret karstumu un pēc tam ar matu laku? Bet cerētā rezultāta – pamanāmi veselu matu – nav?

Ja kop matus pārāk daudz, tie kļūst blāvi un noguruši. Izmanto tikai dažus iecienītos produktus un lieto tos precīzi atbilstoši norādījumiem. “Jo vairāk, jo labāk” matu kopšanas gadījumā nav spēkā.

3. Neatšķetini matus katru dienu

Jo garāki mati, jo lielāka iespēja, ka tie sapinkojas. Jaunu samezglojumu rašanos vari novērst ar rūpīgu sukāšanu katru dienu. Bet vai dari to pareizi?

Pinkas ir jāizķemmē ļoti uzmanīgi. Izmanto ķemmi, kura ir liela un ar platiem zariem. Sāc matu galos, palēnām virzoties uz augšu. Noteikti sadali matus pa daļām. Tā nodarīsi tiem minimālu kaitējumu. Ja ir jau pavisam traki, izmanto īpašu spreju.

4. Mazgā matus pārāk bieži

Ir izplatīts mīts, ka mati jāmazgā katru dienu. Patiesībā tā ir kļūda, jo ikdienas mazgāšana padara matus sausus un neļauj rasties dabīgām eļļām, kuras nepieciešamas gan galvas ādai, gan matiem.

Galva jāmazgā ik pēc trīs dienām. Ja apmeklē treniņu, tā vietā, lai izmantotu šampūnu katru dienu, viegli izskalo matus ar ūdeni.

5. Izmanto kokvilnas spilvendrānu

Kokvilnas materiāls pie matiem var veicināt matu lūšanu. Labāk izmanto zīda vai satīna spilvendrānu.

6. Pastāvīgi nēsā vienu frizūru

Frizūras un matu nēsāšanas veidi būtu pastāvīgi jāmaina, lai sniegtu matiem un galvas ādai atpūtu. Nesapin matus pārāk ciešā bizē, jo pastāvīgai spriedzei ir slikta ietekme uz galvas ādu un matu saknēm.

 7. Matu nostiprināšanai izmanto nepareizus līdzekļus

Aizmirsti matu gumijas ar metāla savienojumu vai vienkāršas gumijas lentas, jo tām ir slikta iedarbība uz matiem – tās izrauj matus no galvas ādas! Saņem matus maigi, piemēram, ar auduma vai gumijas lentu.

 8. Nepareizi veic matiem karsto apstrādi

Pārāk bieža fēna un taisnotāja izmantošana kaitē matiem. Izvairies no pārmērīgas karstās apstrādes, 2-3 reizes nedēļā varētu būt maksimālais biežums.

Noteikti izmanto aizsardzību pret karstumu, jo tas rada barjeru starp karstajām lokšķērēm un matiem. Tā mati netiks bojāti pārāk daudz.

Slikta ietekme ir arī fēna turēšanai pārāk tuvu matiem, jo palielināts karstums sāk dedzināt matus.

9. Ķemmē slapjus matus

Slapji mati ir ļoti trausli, tādēļ tos nedrīkstētu ne ķemmēt, ne sukāt. Labāk pagaidi, līdz tie sāk žūt. Ne mitrus, ne slapjus matus noteikti nedrīkstētu ne taisnot, ne lokot! Fēnošanu sāc tikai tad, kad mati ir nosusināti ar dvieli.

10. Izmanto balzamu pie matu saknēm

Balzams padara matus zīdainus, mīkstus un mirdzošus, bet ir paredzēts tikai matu galiem un vidusdaļai. Izvairies no balzama klāšanas uz galvas ādas, jo tad mati būs pārāk tuvu galvai un ātrāk kļūs taukaini.

11. Ej pārāk karstā dušā

Matiem patīk remdena temperatūra, jo karsts ūdens sausina matus. Matu skalošanai izvēlies vēsu ūdeni.

 12. Izmanto matu laku pirms taisnošanas

Ja bieži taisno matus, var rasties kārdinājums uzpūst matiem laku jau pirms taisnošanas. Noteikti tā nedari, jo šādā veidā drīzāk sausini matus. Turklāt arī sabojāsi taisnotāju.