10 superēdieni, kas cīnās ar matu izkrišanu

4 izlasāms minūtē
Visbiežākais iemesls matu izkrišanai ir kādas uzturvielas trūkums. Ko ēst un dzert, lai no tā izvairītos un mati augtu kuplāki un biezāki?

Ola. Dabīgā biotīna avots. Tā kā biotīns ir matu augšanas pamatelements, ola matiem būtībā ir viena no vērtīgākajām uzturvielām. Satur daudz dzelzi, kura trūkums ir viens no izplatītākajiem matu izkrišanas iemesliem. Katru dienu apēd vismaz vienu olu un drīz jau manīsi, ka nedzīvās matu cirtas iegūst jaunu mirdzumu un spēku!

Austeres. Šie gļotainie jūras iemītnieki ir pasaulē labākais skaistuma ēdiens! Tajos ir daudz folskābes, dzelzs un cinka, kas cīnās ar matu izkrišanu, stiprinot matu maisiņus. Vienīgi veseli un spēcīgi matu maisiņi spēj audzēt dzīvotspējīgus matus.

Lasis. Mats satur 3% omega-3-taukskābes, ko ļoti labi var iegūt tieši no taukainas zivs. Taukskābes palīdz matiem un galvas ādai saglabāt mitrumu un elastību, kas savukārt palīdz uzturvielām nokļūt matu saknēs un aizsargāt tos no lūšanas. Vēl lasis satur D vitamīnu, kā arī olbaltumvielas lielā daudzumā; tieši olbaltumvielas ir svarīgākais matu struktūras materiāls.

Tumšā šokolāde. Jo tumšāka šokolāde, jo vairāk tā satur flavonoīdu, kas ir antioksidants. Antioksidanti uzlabo asinsriti un aizsargā matus no brīvajiem radikāļiem un UV starojuma bojājumiem. Kakao novērš kolagēna samazināšanos ādā, palīdzot saglabāt galvas ādas elastību. Kakao palīdz cīnīties arī ar stresa hormoniem, kas arīdzan ir ļoti biežs matu izkrišanas iemesls. Tomēr jāatceras, ka nedrīkst pārspīlēt.

Zemenes. Tās kopā ar dārza salātiem, gurķiem, avokado un sīpoliem ir vieni no labākajiem silīcija avotiem uz mūsu galda, kā arī bagātīgi satur C vitamīnu. Tā kā silīcijs uzturvielu apstrādē sadalās ātri, ieteicams ēst tieši svaigas zemenes! Silīcijs kopā ar C vitamīnu ir svarīgi komponenti kolagēna sintēzē. Kopā tie spēcina arī galvas ādas asins mikrocirkulāciju, palīdzot matu saknēm no asinīm smelties uzturvielas. Kad uzturvielu deficīts uzvarēts, mati pārstāj izkrist.

Lēcas. Lēcas ir matu augšanai nepieciešamo olbaltumvielu un visu svarīgāko minerālvielu, tostarp, dzelzs, cinka un biotīna, kombinācija. Ja mati nesaņem pietiekami daudz olbaltumvielu, matu augšana palēninās, līdz beigu beigās mitējas; tādēļ matu problēmu gadījumā noteikti jāpārskata veselīgo olbaltumvielu īpatsvars uzturā.

Mellenes. Pašmāju superēdiens! Īpaši nepieciešams matiem, jo bagātīgi satur C-vitamīnu, kas uztur kārtībā galvas ādas asins cirkulāciju, kā arī atbalsta sīciņos asinsvadus, kas nodrošina matu saknes ar uzturvielām un skābekli.

Burkāns. Kopā ar batāti ir viens no nedaudzajiem pārtikas produktiem, no kuriem iegūstam šūnu atjaunošanai un antioksidantu atvairīšanai tik ļoti nepieciešamo A-vitamīnu. Nedzīvi, izkrītoši mati līdz ar sausu, niezošu galvas ādu bieži norāda tieši uz šī vitamīna trūkumu. Pietiks, ja katru dienu apēdīsi divus vidēja izmēra burkānus!

Valrieksti. Gluži kā visi rieksti, arī valrieksti bagātīgi satur omega-3-tauksābes. Taču īpaši tos izceļ fakts, ka tie satur arī daudz E-vitamīna, kas pasargā matus no UV-starojuma izraisītajiem DNS bojājumiem. Papildus valriekstos ir daudz vara, kas saglabā matu mirdzumu un krāsu. Visas šīs vielas satur arī valriekstu eļļa, ko var izmantot salātos olīveļļas vietā. Vari arī pievienot valriekstus grieķu jogurtam, kas pats par sevi ir bagāts ar olbaltumvielām un kalciju: īsts superkombo matiem!

Ūdens. Ceturtdaļā matu stumbra atrodas ūdens, un tas, cik daudz ūdens dzeram, tiešā veidā ietekmē matu sastāvu un stāvokli. Ja ķermenī nepietiek ūdens, asinsrite nespēj efektīvi darboties, un mati, kas ķermeņa izdzīvošanā nav primāri, ir pirmie, kas sliktās asinsrites dēļ paliek bez uzturvielām. Ūdens trūkums bieži vien var izrādīties par iemeslu, kādēļ mati izkrīt.

Labākais, ko varat darīt cīņā ar matu izkrišanu, ir rūpēties, lai jūsu pārtika būtu maksimāli daudzveidīga. Ja tomēr rodas sajūta, ka nepieciešama palīdzība, tad jums palīdzēs matu augšanu veicinoši vitamīni.